Strona główna O FundacjiStatut FundacjiCele FundacjiZarząd FundacjiRada FundacjiWolontariatKontaktMediaFacebook

Piknik Rodzinny "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze"
06-05-2011

W związku z organizacją Pikniku Rodzinnego "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze" poszukujemy wolontariuszy.

Zadaniem wolontariuszy będzie przede wszystkim informowanie uczestników Pikniku o jego programie, pomoc w dotarciu do poszczególnych jego elementów, odnalezienia zaginionych osób oraz reagowanie na wszelkie nieprawidłowości w przestrzeganiu regulaminu Pikniku.

Piknik będzie miał charakter edukacyjny. Jego podstawowym celem będzie podniesienie świadomości społeczeństwa w zakresie zapewnienia optymalnego bezpieczeństwa dzieciom zarówno w podróży (samochód, autokar), podczas kierowania jednośladem (rower, skuter) oraz poruszania się po drogach (zarówno w mieście, jak i poza obszarem zabudowanym).

Uczestnikami Pikniku będą zarówno dzieci, jak i dorośli (bez ograniczenia wiekowego).

Od wolontariuszy oczekujemy przede wszystkim łatwości w nawiązywaniu kontaktu z innymi osobami, w tym z dziećmi oraz ukończonych 18 lat.

W programie Pikniku znajdą się m.in.
- miasteczka ruchu drogowego z możliwością zdania egzaminu na kartę rowerową
- symulatory zderzeń i dachowania
- praktyczne pokazy związane z odpowiednim wyborem fotelików dziecięcych i prawidłowym wykorzystywaniem fabrycznych elementów samochodu podnoszących bezpieczeństwo dzieci w podróży
- liczne konkursy i zabawy dla dzieci, w tym specjalnie przygotowany spektakl teatralny "Aban i bezpieczny przejazd".

Piknik odbędzie się 5 czerwca 2011 (niedziela) na terenie parku im. E. Szymańskiego na warszawskiej Woli w godzinach 10:00-19:00.

Współgospodarzem Pikniku jest Zarząd Dzielnicy Warszawa Wola.

Zainteresowane wolontariatem osoby prosimy o konktakt mailowy:
wolontariat@fundacjajedzbezpiecznie.pl
  Dekada BRD 2011-2020