Strona główna O FundacjiStatut FundacjiCele FundacjiZarząd FundacjiRada FundacjiWolontariatKontakt • MediaFacebook

PATRONUJEMY
Kampania społeczne "Użyj dzwonka, poczujesz się pewniej"

Podsumowanie Pikniku Rodzinnego "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze"
06-06-2011

Piknik Rodzinny "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze" był pierwszym zorganizowanym na taką skalę przedsięwzięciem Fundacji "Jedź Bezpiecznie". Jego program opierał się na dwóch podstawowych elementach - miasteczku ruchu drogowego i spotkaniach ze specjalistami od fotelików dziecięcych w samochodzie.

Dzięki miasteczku blisko 200 dzieci - ze szkół podstawowych i gimnazjów - mogło zapoznać się z przepisami ruchu drogowego oraz obowiązkowym i zalecanym wyposażeniu jednośladów.

Spośród nich tylko 34 dzieci czuło się na siłach przystąpić do egzaminu na kartę rowerową, z czego jedynie 12 zdało go z wynikiem pozytywnym. Przykład ten - niestety - potwierdza potrzebę systematycznego organizowania tego typu imprez.

Drugi element Pikniku zbudowany był wokół bezpiecznego podróżowania samochodem najmłodszych pasażerów. Nasi specjaliści przygotowali 29 różnych typów fotelików dziecięcych z uwzględnieniem wszystkich rodzajów mocowań, zaś importerzy i dilerzy udostępnili 12 modeli samochodów. Dzięki temu każdy mógł w praktyce zapoznać się z różnymi rozwiązaniami podnoszącymi bezpieczeństwo dzieci w podróży.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się również porady ekspertów w zakresie doboru fotelika zarówno pod kątem dziecka (waga i wiek), jak również posiadanego modelu samochodu. Na tych przykładach uwypuklono bardzo istotną rzecz - nie zawsze ten sam model fotelika będzie pasować do dwóch różnych samochodów. Główną przyczyną tego jest inne wyprofilowanie tylnej kanapy.

W bardzo obrazowy sposób przedstawiono również różnice pomiędzy tanimi fotelikami z hipermarketu, a fotelikami biorącymi udział m.in. w testach zderzeniowych EuroNCAP. Cieszy bardzo fakt, że zainteresowane tym osoby dostrzegły istotne różne - i nie była to tylko cena fotelików.

Oprócz wymienionych elementów dużym zainteresowaniem cieszyły się symulatory dachowania i zderzeń, ćwiczenia z udzielania pierwszej pomocy medycznej, przejażdżki elektrycznymi hulajnogami oraz kącik plastyczny dla dzieci.

Decade of Action for Road Safety 2011-2020