Strona główna O FundacjiStatut FundacjiCele FundacjiZarząd FundacjiRada FundacjiWolontariatKontaktMediaFacebook

PATRONUJEMY
Kampania społeczne "Użyj dzwonka, poczujesz się pewniej"

Piknik Rodzinny "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze"
30-05-2011

Statystyki wypadków na polskich drogach są optymistyczne. Z roku na rok poprawia się na nich bezpieczeństwo, jednak daleko nam jeszcze do "wyników" z innych krajów, nie tylko europejskich.

W 2010 roku doszło w Polsce do 38 832 wypadków drogowych, w których 48 952 osoby odniosły obrażenia ciała, a 3907 osób poniosło śmierć.

W tych danych odnotowano 4239 wypadków z udziałem dzieci w wieku 0-14 lat. W ich wyniku 4586 dzieci zostało rannych, a 112 zginęło. Wśród nich najwięcej ofiar śmiertelnych stanowili pasażerowie samochodów.

Do wypadków z udziałem dzieci najczęściej dochodzi w okresie czerwiec-sierpień. Podczas tych 3 miesięcy zginęło 45 dzieci, tj. ponad 40 proc. wszystkich ofiar w wieku 0-14 lat.

Dane te potwierdzają, że najmłodsi to najmniej świadomi i chronieni uczestnicy ruchu drogowego, których bezpieczeństwo w największym stopniu zależy od działań dorosłych.

Nasza Fundacja "Jedź Bezpiecznie" realizując swoje cele statutowe podjęła się organizacji Pikniku Rodzinnego "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze". Jego podstawowym zadaniem jest edukacja dorosłych w zakresie zapewnienia optymalnego bezpieczeństwa najmłodszym uczestnikom ruchu drogowego - zarówno jako pasażerom, jak i rowerzystom oraz pieszym.

Piknik odbędzie się w niedzielę, 5 czerwca - celowo wybraliśmy termin w okolicach Dnia Dziecka i w przeddzień okresu wakacyjnego.

W programie Pikniku m.in.
• porady specjalistów w zakresie odpowiedniego doboru fotelików samochodowych dla dzieci,
• praktyczne ćwiczenia z montażu różnych typów fotelików samochodowych dla dzieci w różnych modelach samochodów,
• porady specjalistów dotyczące odpowiedniego wykorzystania fabrycznie montowanych elementów podnoszących bezpieczeństwo dzieci podczas podróży samochodem,
• największe i najnowocześniejsze w Polsce miasteczko ruchu drogowego,
• egzamin na kartę rowerową,
• pokazy obowiązkowego i zalecanego wyposażenia rowerów,
• porady ekspertów dotyczące pakowania bagażu na wyjazdy rodzinne oraz bezpiecznego przewożenia rowerów samochodem,
• ćwiczenia z udzielania pierwszej pomocy medycznej - zarówno dzieciom, jak i osobom dorosłym,
• symulatory dachowania i zderzenia,
• pojazdy elektryczne,
• wystawa pojazdów i sprzętu ratownictwa drogowego,
• wiele konkursów, zabaw i atrakcji dla dzieci i dorosłych.

W skrócie:
Co: Piknik Rodzinny "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze".
Kiedy: 5 czerwca 2011
Godzina: 10.00-19.00
Gdzie: Warszawa, Park im. E. Szymańskiego (wejście od ulicy Elekcyjnej)
Bilety: wstęp wolny

Piknik Rodzinny "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze" przypisany został do programu "Narodowy Eksperyment Bezpieczeństwa" organizowanego przez Generalną Dyrekcję Dróg Krajowych i Autostrad oraz ogólnoświatowej "Dekady Na Rzecz Poprawy Bezpieczeństwa Drogowego" prowadzonej w Polsce przez Parlamentarny Zespół ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Program Pikniku, choć siłą rzeczy realizowany lokalnie, skierowany jest do wszystkich uczestników ruchu drogowego w całej Polsce.

Patronat Honorowy: Minister Infrastruktury, Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego i Prezydent M. St. Warszawy.

Partnerami Pikniku są m.in. Biuro Ruchu Drogowego Komendy Głównej Policji, Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad, Główny Inspektorat Transportu Drogowego, Instytut Transportu Samochodowego, Partnerstwo Dla Bezpieczeństwa Drogowego, Polski Czerwony Krzyż i PKP Polskie Linie Kolejowe.

Patronat Medialny objęli: tygodnik "Auto Świat", magazyn motoryzacyjny "Jedź Bezpiecznie", lokalny dwutygodnik "Kurier Wolski", miesięcznik "Moto Trendy", portal "auto-news.pl" oraz radio WAWA.

Organizatorem Pikniku jest Fundacja Na Rzecz Poprawy Bezpieczeństwa Wszystkich Uczestników Ruchu Drogowego "Jedź Bezpiecznie". Współgospodarzem Pikniku jest Zarząd Dzielnicy Warszawa Wola. Tytuł Promotora Bezpieczeństwa przyjął Poseł Michał Szczerba, wiceprzewodniczący Parlamentarnego Zespołu ds. Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego.

Kontakt:
Maciej Kalisz - Prezes Fundacji, tel. 602 185 740,
e-mail: maciej.kalisz@fundacjajedzbezpiecznie.pl
Agata Żółcińska - Sekretarz Generalny, tel. 504 272 553,
e-mail:agata.zolcinska@fundacjajedzbezpiecznie.pl

Materiały do pobrania:

pobierz oficjalny plakat Pikniku Rodzinnego
Oficjalny plakat Pikniku Rodzinnego (5,1 MB)

Piknik Rodzinny "Bezpieczne dziecko w podróży i na drodze"