Strona główna O FundacjiStatut FundacjiCele FundacjiZarząd FundacjiRada FundacjiWolontariatKontaktMediaFacebook

PATRONUJEMY
Kampania społeczne "Użyj dzwonka, poczujesz się pewniej"

Panel "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie"
05-09-2011

Z roku na rok systematycznie poprawia się poziom bezpieczeństwa na polskich drogach. W 2010 roku, po raz pierwszy od wielu lat, liczba ofiar śmiertelnych spadła poniżej 4 tysięcy osób. Warto przy tym podkreślić fakt, że jednocześnie przybywa zarejestrowanych pojazdów i młodych stażem kierowców. Pozytywny wpływ na to ma również rozbudowa i modernizacja polskich dróg.

Niestety, początek tego roku odwrócił ten trend. Wzrosła liczba wypadków, a przede wszystkim ofiar śmiertelnych. Paradoksalnie, jedną z przyczyn była łagodna zima, która w sposób naturalny nie ograniczyła i nie spowolniła ruchu na drodze.

Od połowy roku sytuacja zaczęła stopniowo poprawiać się. Jednak sumując statystyki z pierwszych ośmiu miesięcy 2011 roku (wstępne dane za sierpień) wciąż jest więcej ofiar niż przed rokiem. W tym okresie doszło do 24 704 (-545) wypadków, w których rannych zostało 30 990 (-1553) osób, a 2492 (+133) poniosło śmierć.

Nadal poważnym problem są nietrzeźwi uczestnicy ruchu drogowego. W tym czasie policjanci ujawnili 125 396 kierujących pojazdami pod wpływem alkoholu (w stanie po użyciu lub w stanie nietrzeźwości). To aż o 13 564 osób więcej niż w tym samym okresie przed rokiem!

O tym co wydarzyło się w tym roku na polskich drogach, czynnikach i działaniach wpływających na poziom bezpieczeństwa oraz sposobach dalszej jego poprawy porozmawiamy 5 września w Domu Dziennikarza przy ulicy Foksal 3/5 w Warszawie.

Panel "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie" to cykl spotkań organizowanych przez Fundację "Jedź Bezpiecznie". Ich uczestnikami są przede wszystkim osoby mające wpływ na poziom bezpieczeństwa na drogach oraz przedstawiciele mediów.
Kolejne Panele "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie" zaplanowaliśmy na styczeń (podsumowanie 2011 roku), maj (Bezpieczeństwo na polskich drogach w czasie Euro 2012) i czerwiec (Bezpieczeństwo dzieci w podróży i na drodze).

Materiały do pobrania

Panel "Porozmawiajmy o bezpieczeństwie"