Stowarzyszenie Przeszczepionych Serc

Stowarzyszenie Przeszczepionych Serc zostało założone oddolnie przez pacjentów po transplantacji serca i ich przyjaciół w celu pomocy humanitarnej i aktywizacji społecznej osób po przeszczepie serca.

eSafety Challenge

Szanowni Państwo!

Serdecznie zapraszamy do wzięcia udziału w  imprezie eSafety Challenge, która odbędzie się 1 października 2011 na Placu Bankowym, w godzinach 14.00 – 17.00 przed Urzędem m.st. Warszawy.

Polski Związek Motorowy jest organizatorem imprezy z cyklu eSafety Challenge – światowej kampanii na rzecz bezpieczeństwa ruchu drogowego, prowadzonej pod patronatem Komisji Europejskiej oraz Międzynarodowej Federacji Samochodowej (FIA). Kampania ma na celu promowanie najnowszych technologii bezpieczeństwa w samochodach, przy wsparciu Dekady Działań ONZ na rzecz Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego 2011-2020.

Impreza uzyskała honorowy patronat Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy i odbywać się będzie z udziałem najwyższych przedstawicieli polskiego rządu i władz Miasta Stołecznego Warszawy, Parlamentu Europejskiego oraz gości zagranicznych, reprezentujących międzynarodowe instytucje. Główną część imprezy stanowić będą oficjalne przemówienia na scenie głównej zaproszonych gości, w połączeniu z pokazami samochodów testowych, prezentujących działanie systemów bezpieczeństwa. Zostaną one przeprowadzone przez profesjonalnych kierowców rajdowych i wyścigowych, a dodatkowe atrakcje zagwarantują liczne informacyjno-edukacyjne pokazy filmowe, symulatory, konkursy oraz dyskusje. Profesjonalna obsługa techniczna zapewni licznie zebranej widowni komfortowe oglądanie na dużym telebimie relacji na żywo z przebiegu wydarzeń ze sceny głównej, obszaru pokazowego oraz wystawowego. W godzinach trwania imprezy przewidziana jest również zamknięta konferencja prasowa, dla wybranych oficjeli oraz sportowców w obecności mediów ogólnopolskich, odbywająca się w sali konferencyjnej budynku Ratusza.

Do naszej kampanii dołączyli znani kierowcy rajdowi i wyścigowi: Tomasz Kuchar, Kajetan Kajetanowicz, Jan Chmielewski, Maurycy Kochański, Adam Badziak oraz Adrian Pasek!

Podczas eSafety Challenge poprowadzą samochody testowe różnych  producentów, prezentując działanie następujących elektronicznych systemów bezpieczeństwa:

• Electronic Stability Control (ESC) – System Elektronicznej Kontroli Stabilności Pojazdu
  • Blind Spot Monitoring – System monitorowania martwego pola widzenia w lusterku
  • Lane Support Systems – System Kontroli Pasa Ruchu
  • Speed Alert – System kontroli prędkości
  • Warning and Emergency Braking Systems – System ostrzegawczy
  • Adaptive Headlights – Światła Adaptacyjne

Oficjalna strona kampanii eSafety Challenge: www.esafetychallenge.eu.

Akcja DEKRA SafetyCheck w Polsce – Bezpłatna kontrola samochodów młodych kierowców!

Do wypadków komunikacyjnych spowodowanych przez młodych kierowców w wieku od 18 do 25 lat dochodzi w ruchu drogowym wyjątkowo często. Oprócz brawurowej jazdy połączonej z brakiem odpowiedniej praktyki dochodzi jeszcze jedna przyczyna, która powoduje, że właśnie ci uczestnicy ruchu drogowego stają się grupą najwyższego ryzyka na drodze - młodzi ludzie jeżdżą najczęściej starszymi samochodami, które wykazują wiele usterek.

W ramach przeciwdziałania tej sytuacji DEKRA przeprowadza cykliczną akcję DEKRA SafetyCheck – bezpłatną kontrolę pojazdów użytkowanych przez młodych kierowców. Kontrola ta ma pomóc odpowiednio wcześnie oraz niezależnie od wymaganych prawem badań technicznych, stwierdzić w tych samochodach istotne usterki mogące mieć wpływ na bezpieczeństwo w ruchu drogowym, w tym stanowić zagrożenie życia kierowców i ich pasażerów, a także innych uczestników ruchu drogowego.

Czy możliwa jest poprawa bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce? - Okrągły Stół PBD

28 lipca br. w siedzibie Banku Światowego w Polsce odbyło się kolejne już spotkanie Okrągłego Stołu Bezpieczeństwa Drogowego, tym razem mające na celu odpowiedź na pytanie: Czy możliwa jest poprawa bezpieczeństwa ruchu drogowego w Polsce?

Punktem wyjścia do dyskusji był fakt, że pomimo poprawy bezpieczeństwa drogowego w latach 2008-2010, dane za pierwsze półrocze 2011 roku są bardzo niepokojące. Statystyki wskazują na znaczny wzrost liczby ofiar śmiertelnych wypadków drogowych - pomiędzy styczniem a czerwcem 2011 na polskich drogach zginęło aż 1757 osób, co stanowi wzrost o ponad 17% w porównaniu z analogicznym okresem w roku poprzednim.

«pierwszapoprzednia12następnaostatnia»

Strona 1 z 2